Koktajl z jabłek i modrej kapusty

Od kiedy mamy w domu wolnoobrotową wyciskarkę do soków rozsmakowałam się w pysznych i zdrowych koktajlach owocowo-warzywnych. Soków z kartonu dostępnych w większości sklepów nie piję od kilku lat, ilość zbędnych dodatków i polepszaczy smaku (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier) zniechęca mnie skutecznie do picia tego rodzaju napojów.

Wyjątek robię dla soków takich firm jak Vero czy Wiatrowy Sad, które produkują naturalne wytłaczane soki owocowe bez dodatku wody, cukru i konserwantów. Są to jednak soki poddawane procesowi pasteryzacji, w którym ginie większość witamin czy soli mineralnych. Oczywiście i tak są one o niebo zdrowsze od tego, co większość firm wlewa w swoje kartony ale jeśli tylko mam taką możliwość, staram się wyciskać soki sama. Tylko kiedy nie mam w domu odpowiedniej ilości owoców czy warzyw, kupuję gotowe produkty w/w firm.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na jeden z moich ulubionych koktajli o działaniu odkwaszającym.


Do jego wykonania potrzebujemy:

  • kawałek czerwonej kapusty
  • kilka jabłek
  • opcjonalnie można dodać też gruszkę czy kilka marchewek

Ilość składników należy tak dobrać, aby po wyciśnięciu ilość soku z kapusty była w proporcji 1:3 lub nawet 1:4 do ilości soku z jabłek. Gdy soku z kapusty będzie zbyt dużo, całość będzie miała zbyt kapuściany smak a dążymy do tego aby nasz koktajl smakował jak... wiśniowy kompot.

Czerwona kapusta ma silne działanie odkwaszające, wzmacnia odporność a także wykazuje korzystne działanie w chorobie wrzodowej żołądka. Zawiera sporo przeciwutleniaczy oraz jest wyjątkowo bogata w wit. B1.

Uwaga: osoby cierpiące na schorzenia tarczycy powinny uważać na ilość spożywanych warzyw kapustnych, gdyż zawierają one substancje wolotwórcze i utrudniają przyswajanie jodu z posiłków!
Od kilkunastu lat choruję na zespół Hashimoto i staram się ograniczać warzywa krzyżowe w diecie. Koktajl z modrej kapusty piję więc tylko w sytuacji, kiedy zdarzy mi się zakwasić organizm.

Jeśli nie cierpicie na żadne ze schorzeń tarczycy, polecam Wam spróbować koktajlu z jabłek i modrej kapusty, jest naprawdę pyszny i gdyby nie ograniczenia chorobowe, mogłabym go pić nawet codziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Kobiece Fanaberie , Blogger